Найбільша група «отруєнь» з усіма класичними ознаками (нудотою, блювотою, проносом, високою температурою) — це так звані, гострі кишкові інфекції (ГКІ). Іноді їх ще називають «хворобами брудних рук».
Усього відомо понад 30 різних ГКІ, причому їх відмінна ознака—епідемічний характер.
Для кишкових інфекцій характерні так звані спалахи, тобто масове і практично одноразове захворювання людей.
Основна причина виникнення ГКІ — мікроорганізми, що містяться в їжі або воді. Звідки вони там беруться? Звідусіль. Повітря, немиті руки продавців-кухарів-споживачів, всюдисущі та універсальні рознощики, наприклад мухи.
Будь-які харчові продукти є чудовим середовищем для розмноження мікробів. Головне, щоб було порушено основне правило зберігання/приготування — температурний режим. Візьміть салат «Олів’є», виставте його на сонечко на добу — і отримаєте сильну бактеріологічну зброю. Або не досмажте річкову рибу. Або просто не помийте принесені з ринку овочі або фрукти. Ефект буде приблизно однаковим.
Спектр неприємностей буде відрізнятися залежно від того, якого саме збудника ви «проковтнули». Збудників кілька десятків, і серед них є як такі, що нагороджують «господаря» триденним проносом без особливих наслідків, так і справжні агресори, здатні вбити людину.
Як не попастися:
► мити руки перед їжею своїм дітям і собі (як би банально це не звучало);
► обов'язково мити кип'яченою водою фрукти і овочі, які не будуть піддаватися термічній обробці; інші можна помити і звичайною водопровідною водою;
► пити тільки кип'ячену або бутильовану воду;
► швидкопсувні продукти зберігати в холодильнику.
Тортик із сюрпризом
Другий варіант розвитку подій — людина скуштувала їжу з бактеріальними токсинами. Звідки вони там беруться? З бактерій, звичайно. Цілком імовірно, що самих мікробів там не дуже багато, проте отрути в продукт вони виділили від душі. Головне, щоб умови були відповідні — тепло і достатньо часу.
Класичних випадків інтоксикації два: стафілокок і ботулізм. Стафілокок — дуже поширений мікроорганізм. Найчастіше він відповідає за різноманітні гнійнички на нашій шкірі. Ми часто не надаємо цій інфекції значення, вважаємо, що «саме підсохне і відвалиться». Але якщо ці гнійнички з'являються на руках кондитера, який готує крем, для тортів чи тістечок, то шанс відвалитися є у всіх, хто з'їсть ці солодощі «із сюрпризом» — токсин стафілокока, який накопичується в значних кількостях. Настільки значних, що можуть спричинити токсичний шок, летальність за якого може досягати 10 %. Ознаки стафілококової агресії: різке підвищення температури, озноб, інтенсивні м'язові і головні болі, висип на тілі, нудота, блювота і пронос.
Наступний класичний випадок — ботулізм. Мікробам, які продукує токсин, не потрібен кисень. Живе ця зараза (на ім'я клостридія ботулізму) в землі, в річковому мулі, в кишковику тварин, птахів і риб, тобто практично скрізь. Причому в несприятливих умовах клостридія перетворюється на спори і здатна витримувати заморожування, висушування, 6-годинне кип'ятіння, 18%-ий розчин солі тощо. Уявили собі монстра?
А тепер найцікавіше. Токсин, що продукується цією клостридєю, — ботулотоксин є найсильнішою природною отрутою, смертельна доза для людини становить 0,3 мкг. Джерелом є домашні консерви, ковбаси та копченості. Справа в тому, що тільки в промислових умовах можна забезпечити такий температурний режим, за якого загине навіть най загартованіша спора клостридії. Втім, у консервах клостридія може себе видати, тому що в процесі життєдіяльності у неї відходить безліч газів. Вони накопичуються і починають розпирати банку. Виникає так званий «бомбаж». Найгірше, що на смак, колір і запах їжа не змінюється ні на йоту.
Отруєння ботулотоксином має такі ознаки: моментально розвивається м'язова слабкість, з'являється різка сухість у роті, «туман» перед очима і двоїння предметів, відчуття «грудки» в горлі. Зіниці у того, хто з'їв ковбасу з клостридіями, дуже широкі, дихання поверхневе, обличчя втрачає міміку (стає маскообразним), змінюється тембр і висота голосу.
Як не попастися:
► купувати кондитерські вироби тільки в перевірених часом магазинах і від таких же перевірених постачальників, а дітям бажано їх узагалі не вживати;
► не захоплюватися виготовленням і вживанням домашніх консервів (м'ясо, птиця, риба, гриби), тим більше не купувати їх в інших людей і не давати їх для вживання дітям.
Ясного вам і теплого сонця і поменше спілкування з «людьми в білих халатах», шановні батьки!
|